Yapay zeka teknolojisi her geçen gün gelişimini sürdürüyor. Tüm dünyada modadan sağlığa, sanattan edebiyata birçok sektörde yapay zekanın etkisini görmek mümkün.
2018 yılında, New York'taki Christie's Sanat Müzayede Evi’nde, "La Famille de Belamy D'en Edmond de Belamy" adlı yapay zeka tarafından üretilen bir sanat eseri, 432.500 dolara satılmış ve bu haber tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştı.
Bu gelişme, yapay zekanın sanatla birlikte insanların odağına girmesinin bir başlangıcıydı. Hatta 2020 yılından bu yana, yapay zeka teknolojisine yapılan yatırım %425'in üzerinde büyüyerek tahmini 2,1 milyar dolara ulaştı.
Bu doğrultuda yapılan yatırımlar ile son birkaç yılda, makine öğrenimi sistemlerinin metin belirleme yoluyla görüntü oluşturma yeteneği; kalite, doğruluk ve yaratıcılık açısından oldukça gelişmiş durumda. Bunun güzel bir örneği olan ‘’Midjourney’’ son günlerde kendinden sıkça söz ettiriyor.
Kurucuları Midjourney’i “Yeni düşünce ortamlarını keşfeden ve insan türünün yaratıcı güçlerini genişleten bağımsız bir araştırma laboratuvarı.” olarak tanımlıyor. Kelimeleri ve kelime listelerini komut olarak kullanan, komutlara uygun resimler çizen yapay zeka botu Midjourney ile hayal ettiğiniz görüntüleri, kelimeler aracılığıyla resme dökmek mümkün.
Yapay zekanın sıfırdan bir resim çizmediği detayını da belirtmek gerekiyor. Daha önceden yapılan ve internet ortamına yüklenen tüm sanat eserlerini ve görselleri kendine referans alan yapay zeka botu, bu referansları taklit ediyor.
Çok karmaşık ve zor bir sistem olmayan Midjourney, Discord uygulaması üzerinden erişilebilir durumda. Öyle ki, bilgisayar bilgi seviyesi ne olursa olsun her kullanıcı, Midjourney’i rahatlıkla kullanabilir.
Eğlenceli vakit geçirmek, yapay zeka yardımıyla yaratıcılığını konuşturmak, kendi işleri için ilham kaynağı bulmak veya yeni bir hobi edinmek isteyen her insan, Midjourney ile hayalindeki resmi ortaya çıkarabilir. Ayrıca sanatçılar ve şirketler de Midjourney’i kendileri için ilham kaynağı olarak kullanabilir.
The Economist Dergisi, Haziran 2022 sayısının ön kapağında, Midjourney programı kullanılarak hazırlanan bir resmi sergiledi.
Dünyaca ünlü dergi Cosmopolitan, Temmuz 2022 sayısında, yapay zeka yöntemiyle hazırladığı ‘’Ayda yürüyen astronot’’ resmini ön kapağına taşıdı.
Carlings isimli moda markası, ‘’dijital koleksiyonunu’’ yapay zeka yöntemiyle hazırlayarak kullanıcılara sundu. Bu koleksiyondaki hiçbir giysi fiziksel olarak mevcut değil, yani tamamen dijital. Markanın sitesinde, dijital koleksiyon sekmesine tıklandığında “Bu, fotoğrafınız üzerine uygulanacak dijital bir üründür; giysinin fiziksel bir versiyonu elinize geçmeyecektir.” ibaresi yer alıyor.
ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Dali Müzesi’nde, The Shape of Dreams adlı yeni bir sergi açıldı. Bu sergide, ziyaretçilerin bilinçaltını ve rüyalarını sanata dönüştürmek için metinden görsel oluşturan bir yapay zeka yöntemi kullanıldı.
2021 yılında kolektif bir proje olarak hayata geçirilen etkileşimli tarih ansiklopedisi Historica Encyclopedias, yapay zeka kullanarak antik Babil kentinde yolculuğa çıktı.
Elektronik müzik festivali Jardim Sonoro’nun tanıtıcı afişlerini, metni görsele dönüştüren yapay zeka motoru Midjourney tasarladı.
Gerçeküstü görüntülerden oluşan ve deneysel bir kısa film olan ‘’Ghosts’’ da bir yapay zeka ürünü…
Disney Research Studios, oyuncuları saniyeler içinde yaşlandırabilen Fran adlı yapay zekâ destekli, insan yüzünü yeniden yaşlandırma ağını duyurdu.
İster profesyonel bir tasarımcı ister sadece yaratıcı görüntülerle keyifli vakit geçiren biri olun; Midjourney ile hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı besleyebilirsiniz.
Yakın gelecekte Midjourney ve diğer yapay zeka uygulamaları ile günlük hayatın akışında daha fazla karşılaşmamız mümkün…