Jaguar, sürdürülebilir bir deri tedarik zincirinde tam şeffaflık elde etmek için güvenli blockchain teknolojisinin denemelerine başlamış bulunuyor.
Dünyada bir ilk niteliğinde olan proje kapsamında Jaguar, deri tedarik zincirinde takip teknolojisinin kullanımını denemek üzere tedarik zinciri takip uzmanı Circulor, İngiliz deri üreticisi Bridge of Weir Leather Company ve Nottingham Üniversitesi ile iş birliği içinde çalışıyor.
Ürünlerin yaşam döngüleri boyunca çevre ve etik üzerindeki etkilerini azaltmaya yönelik yapılan Jaguar girişimleri kapsamında, dijital süreç hem uyumluluk takibini kolaylaştırıyor hem de Jaguar’ın İngiltere merkezli Bridge of Weir Leather Company ile birlikte çalışarak çiftlikten son ürüne kadar karbon bakımından en düşük etkiye sahip deri ürünleri takip etmesine ve deri tedarik ağındaki karbon ayak izini değerlendirmesine olanak tanıyor.
Tamamen Elektrikli Jaguar I-PACE modelinde, Kvadrat adı verilen ve araç başına 53 geri dönüştürülmüş plastik şişeden yapılmış süet kumaşla kombine edilen yün karışımlı ve yüksek kaliteli bir tekstil malzemesi kullanan Jaguar, müşterilerine araçlarının iç tasarımında sürdürülebilir ve çevre açısından duyarlı malzeme seçenekleri sunma konusundaki kararlılığını sürdürüyor.
Kaynaktan Araca Kadar
Jaguar, dünyada bir ilk niteliği taşıyan denemesi kapsamında deri tedarik zincirini kaynaktan araca kadar takip etmek üzere Circulor, Bridge of Weir Leather Company ve Nottingham Üniversitesi ile iş birliği yapıyor.
Innovate UK tarafından desteklenen araştırma kapsamında, malzemenin deri tedarik zinciri boyunca hem gerçek hem de dijital dünyada eş zamanlı olarak izlenmesine olanak tanıyan bir ham madde “dijital ikizi” oluşturuldu. Derinin, blockchain teknolojisini kullanan sürecin her aşamasındaki hareketini doğrulamak üzere GPS verilerinin, biyometrik teknolojinin ve QR kodlarının bir kombinasyonu kullanıldı.
Doğrulama işleminin tanımlanması ile bir deri parçasını tüm aşamalar boyunca takip etmek için tekrarlanabilir bir prototip oluşturuldu. Bu prototip, Jaguar’ın global tedarik zincirinde ve bunun yanı sıra moda ve ayakkabı gibi derinin yoğun olarak kullanıldığı diğer sektörlerde kullanılabilir.
Proje, Jaguar’ın modern lüks kavramını, benzersiz müşteri deneyimini ve pozitif toplumsal etkiyi sürdürülebilirlik ile yeniden şekillendirmeyi hedefleyen “Reimagine” stratejisinin bir ayağını oluşturuyor.
Reimagine stratejisi, 2039 yılına kadar tedarik zincirinde, ürünlerde ve operasyonlarda net sıfır karbon emisyonu elde etmeyi hedefliyor. Jaguar, sürdürülebilirlik konusunda yeni adımlar atmak, emisyonları azaltmak ve yeni nesil teknolojiler, veriler ve yazılımlar konusunda ortak çalışmalar yapmak üzere sektör uzmanlarıyla çalışmaya devam edecek.
"Şu anda, Reimagine stratejimizin bir parçası olarak tedarik zincirimizi şeffaflık ve sürdürülebilirlik odaklı bir yaklaşımla yeniden yapılandırıyoruz. Dünyada bir ilk niteliği taşıyan bu denemenin sonuçları, ham maddeleri baştan sona kadar eksiksiz şekilde takip etmemizi sağlayarak dünya çapındaki deri tedarik zincirimizde sürdürülebilirliği geliştirmemize olanak tanıyacak.
Bu, 2039 yılına kadar tedarik zincirimizde, ürünlerimizde ve operasyonlarımızda net sıfır karbon emisyonu hedefimize giden yolda yeni nesil dijital olanaklardan faydalanarak attığımız bir adım."
DAVE OWEN
TEDARİK ZİNCİRİ İDARİ DİREKTÖRÜ
Jaguar, kısa süre önce risk sermayesi ve mobilite hizmetleri kolu InMotion aracılığıyla Circulor’a bir yatırım yaptığını duyurmuştu. Bu yatırımın, şirketin ağları genelinde tedarikçilerin kaynağı, refahı ve uyumluluğu konusunda daha fazla şeffaflık kazanarak premium malzemeler tedarik etmesine olanak tanıyacağı ön görülüyor.
Yeni teknoloji, diğer emtiaları takip etmek için de kullanılabilir. Circulor, elektrikli araç bataryalarında kullanılan mineralleri daha iyi takip etmek üzere blok zinciri teknolojisini halihazırda kullanıyor. Üzerinde değişiklik yapılması veya kurcalanması imkansız olan blok zinciri teknolojisi, müşterilere tedarik zincirinin kökeni ve tüm malzemelerin sürdürülebilir şekilde tedarik edildiği konusunda iç rahatlığı vadediyor.
"Jaguar ve Nottingham Üniversitesi ile yaptığımız ortaklık kapsamında, Birleşik Krallık tarımında ve Büyükbaş Hayvan İzleme Programında halihazırda kullanılan dünya lideri izlenebilirlik ve şeffaflık standartlarını geliştirmek üzere blok zinciri teknolojisinden faydalanmak için net bir fırsata sahip olduğumuzu düşünüyoruz.
Bridge of Weir olarak, hayvanların otlaklarda beslendiği ve ormansızlaştırma faaliyetlerinin uygulanmadığı yerel çiftliklerle çalıştığımız takdirde karbon-pozitif deri üretme potansiyeli olduğunu görüyoruz. Sıfır karbon ve sıfır atık ilkelerine uygun üretim süreçleri oluşturmak için kaynak bulma konusundaki bu sorumlu yaklaşımı sürekli inovasyonla birleştiriyoruz. Bu deneme kapsamında geliştirilen blok zinciri teknolojisi, süreçteki tüm adımların ve deri tedarik zincirinin tamamının doğru bir şekilde izlenmesini ve ölçülmesini sağlayacak."
DR. WARREN BOWDEN
SCOTTISH LEATHER GROUP İNOVASYON VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DİREKTÖRÜ